Arkeologipäivät 2023

Kutsumme kaikki arkeologit ja arkeologian opiskelijat 15-16.11.2023 Turussa järjestettäville arkeologipäiville. Päivien teemoina ovat Rajat ja rajattomuus itä-länsi-akselilla sekä Ihmisjäännösten tutkimuksen etiikka ja hallinto.

Arkeologipäivien pitopaikkana toimii Hotel Kakola (Kakolankatu 14). 15.11.2023. Illallinen ravintola Hüggessä (Linnankatu 3), 50€/hlö + juomat (kerro osallistumisestasi ja mahdolliset ruoka-aineallergiat ja erikoisruokavaliot ilmoittautumisen yhteydessä, illallinen maksetaan itse ravintolassa)

SARKS ry:n vaalikokous järjestetään 15.11.2023 esitelmien jälkeen. Kaikki seuran jäsenet ovat tervetulleita sekä kokoukseen että hallituksen toimintaan.

OhjelmaMuinaistutkijan jakelu muuttuu

Suomen arkeologisen seuran vaalikokouksessa 2022 päätettiin luopua vuonna 2023 Muinaistutkijan painamisesta. Syynä päätökseen on lehden painamisen kulut, jotka ovat kasvaneet liian suureksi menoeräksi seuran taloudelle. Numero 4/2022 ilmestyy vielä painettuna, ja se ilmestyy poikkeuksellisesti vasta alkuvuodesta 2023.

Jos olet tilannut lehteä ja haluat jatkaa sen parissa edelleen, niin ei hätää! Lehteä tehdään jatkossakin tuttuun tapaan, vain jakelu muuttuu. Ensi vuodelle on suunnitteilla muutamia uudistuksia, joiden johdosta lehti on saatavilla kaikille halukkaille. Tiedotamme lisää näistä asioista Sarks:n maaliskuun vuosikokouksen 2023 jälkeen verkkosivuillamme, somessa ja jäsenkirjeessä.


Arkeologipäivät 2022

Arkeologipäivät järjestetään Helsingissä Tieteiden talolla 17-18.11.2022. Päivien teemana ovat tänä vuonna vesistöjen ja kosteikkojen arkeologia sekä etiikka arkeologisessa tutkimuksessa.

SARKS ry:n vaalikokous järjestetään 17.11.2022 arkeologipäivien yhteydessä Tieteiden talolla päivän esitelmien jälkeen. Kaikki seuran jäsenet ovat tervetulleita sekä kokoukseen että hallituksen toimintaan.

Ohjelma


Arkeologipäivät 2021

Arkeologipäivät järjestettiin Tampereella museokeskus Vapriikissa. Ohjelmassa on esitelmiä, keynote-esitelmä sekä SARKSin vaalikokous. Arkeologipäivien esitelmiä on mahdollisuus seurata myös etäyhteydellä. Päivien teemoina ovat:

- Arkeologin näkökulma tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen

- Teknologiset uutuudet arkeologisessa dokumentoinnissa ja tutkimuksessa


Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus suomalaisessa arkeologiassa -keskustelutilaisuus

SARKS kutsuu arkeologit tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta käsittelevään keskustelutilaisuuteen 19.4.2021 klo. 13:00.

Tilaisuuden tarkoituksena on avata keskustelua siitä, mitkä ovat tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyviä kipukohtia arkeologin työssä ja millaisilla toimintatavoilla niitä voitaisiin hoitaa. Tervetuloa mukaan kuuntelemaan puheenvuoroja ja kertomaan omia ajatuksiasi. Luodaan yhdessä keskusteleva ja hyväksyvä ilmapiiri.

Tilaisuus toimii keskustelun pohjana työryhmälle, jonka SARKS kokoaa laatimaan tasa-arvo ja yhdenvertaisuusohjeistuksen arkeologeille. Jos olet kiinnostunut osallistumaan työryhmään, ota yhteyttä seuran puheenjohtajaan: sanna.lipkin@oulu.fi

Ohjelma

Suomalaisten arkeologien käsityksiä tasa-arvosta: Kyselytutkimustuloksia vuodelta 2020


Keskustelutilaisuus muinaismuistolain uudistamisesta

SARKS ja Museovirasto järjestävät keskustelutilaisuuden muinaismuistolain uudistamisesta 17.3.2021 klo. 14-17. Tilaisuus järjestetään etäyhteydellä (Zoom) ja on avoin kaikille kiinnostuneille.

Tilaisuus keskittyy lakiuudistukseen erityisesti tutkimuksen näkökulmasta ja toteutetaan paneelikeskustelun muodossa. Paneelikeskusteluun osallistuvat hallitusneuvos Hanna Kiiskinen opetus- ja kulttuuriministeriöstä, yli-intendentti Jutta Kuitunen ja lakimies Juha Maaperä Museovirastosta, sekä professorit Vesa-Pekka Herva Oulun yliopistosta, Visa Immonen Turun yliopistosta ja Mika Lavento Helsingin yliopistosta. Panelistien lyhyiden alustusten jälkeen keskitytään kuulijoiden kysymyksiin ja huomioihin. Toivomme kysymyksiä etukäteen ilmoittautumislomakkeen kautta, jotta panelisteilla on mahdollisuus perehtyä niihin ennen tilaisuutta.

Paneelikeskustelussa esiin nousevat asiat kirjataan ylös ja luovutetaan uudistusta valmistelevan työryhmän käyttöön.

Lisätietoja uudistuksesta: https://minedu.fi/muinaismuistolain-uudistus